U bent hier: Over ons > Zen Centrum Arnhem

De visie van Zen Centrum Arnhem

 

Zen Centrum Arnhem wil bijdragen aan een kwalitatieve verdieping van het zenboeddhisme. Een verdieping waaraan de moderne samenleving  behoefte heeft. De wereld verandert en we maken allemaal deel uit van die transformatie. Onze visie richt zich op een steeds ontwikkelend zenboeddhisme, dat mensen bruikbare handvatten geeft voor de problemen en vragen van deze tijd. Wij willen bijdragen aan het verbeteren van relaties en het verdiepen en verbreden van het bewustzijn van mensen, vanuit persoonlijke groei. De One Heart Sangha is een plaats waar mensen de ruimte krijgen om tot bloei te komen.

Moderne Zen in de boeddhistische traditie vormt de basis. Boeddha’s boodschap ademt voor ons dat het gaat over relaties. De kern daarvan is dat Boeddha zei, dat ons lijden vooral bestaat uit ‘psychologisch’ lijden, dat ontstaat in de relaties met anderen. Ons lijden is daarmee niet alleen persoonlijk, maar vooral interpersoonlijk. Dat vraagt naast een individueel pad en beoefening, om een interpersoonlijk pad en beoefening. Zenboeddhisme in deze tijd gaat verder dan persoonlijk onderzoek. Moderne zen gaat over het ontwikkelen van de kwaliteit van je relaties in onze samenleving.

Wij zoeken naar verbindingen die bijdragen aan het realiseren van nieuwe wegen. Daarom vinden we het belangrijk om samen te werken aan de ontwikkeling van de sangha in Arnhem en mét de Lotus Zen Centra Nederland in Eindhoven, Den Bosch, Nijmegen en Oisterwijk.

Naast onze leraren in de White Plum Lineage laten we ons inspireren door Stephen en Martine Batchelor, beiden hebben wortels in de Theravada Boeddhisme en de Koreaanse Zen (Son).  Zij delen hun persoonlijke beoefening en ervaring door middel van retraites en hebben in 2015 het Bodhi College opgericht. Het centrale thema binnen dat college is de wijsheden in het boeddhisme te vertalen naar de beoefeningen in de moderne tijd. Ingrid heeft de eerste studie in het Secular Dharma Programm gevolgd en onlangs afgerond. Inzichten en ervaringen implementeerd zij in de zenmeditatiebijeenkomsten.  

 

Oorsprong One Heart Sangha

 

Acht jaar geleden, in 2009, is onze sangha gestart als Zen.nl Arnhem. Onze eerste vestiging was destijds in het Yogacentrum Anna in de Spijkerbuurt te Arnhem. Een jaar later, in 2010, was het tijd voor een eigen ruimte in een tandartspraktijk, aan de Oude Stationsstraat nr 1. Toen we met 90 cursisten uit de wachtkamer waren gegroeid, vertrokken we met de sangha naar de Rijnkade nr 142. Nu Naar 5 jaar gaan we terug naar de bron, naar de Spijkerbuurt, en betrekken we per 10 september de zendo op de zolder van het pand aan de C.A. Thiemestraat nr 26. We zijn heel blij met ons nieuwe Zenhuis waarin we vanaf augustus 2017 naast de doorgaande zenlessen ook weekend sesshins en stadsesshins organiseren. Sinds 1 augustus staan we ook bij de K.v.K. bekend als de "One Heart Sangha".

 

 

Symboliek van de Jaden Lotus

De lotus is de bloem waarop de Boeddha zit, de lotustroon. Je ziet de lotus vaak als attribuut op beelden en afbeeldingen van Boeddha en bodhisattva's. De bloem symboliseert goddelijke geboorte en zuiverheid. De lotus groeit vanuit een moerasachtige bodem (symbolisch voor het onbewuste) naar het licht. De lotusplant heeft een structuur op het oppervlak van de bladeren waardoor water en vuil wordt afgestoten en er zodoende vanaf rolt. Het zelfreinigend vermogen van de bladeren wordt wel het lotuseffect genoemd.